Paraméterek
Aktuális növénymagasság cseréppel együtt | 110-140 cm |
Élőhely | Napos |
Termékleírás
Santa Teresa - citromfa
Citrus limon L. Burm.f. "Santa Teresa"
1955 ben leltek erre a fajtára egy olasz ültetvényen, a fa már majdnem elpusztult, mikor Dr. Russo átfogóan vizsgálni kezdte. Mivel femminelo ültetvényen volt a fa, az volt a furcsa, hogy körülötte már minden fa elpusztult, de ez az egy növény lendületes módon termett, és korát tekintve is furcsa volt a termőképesség intenzitása. További obszervációt végeztek, majd kiderült, hogy saját gyökerén még egy ellenálló növénnyel is van dolguk. Főként olyan helyekre ültetik azóta, ahol a citrusok fogékonyabbak a Phoma tracheiphila (ez egy gombás megbetegedés) betegségre.
A Santa Teresa is egy természetesen szelektálódott femminello.
Egyesek szerint az összes fajta közül a legklasszikusabb citromízt kínálja, mégis olyat, ami eltér a modernebb, amerikai fejlesztésű fajtáktól. A Santa Teresa citrom a femminello ovale citrom betegségekkel szemben ellenálló hibridje. Néha Femminello Santa Teresa citromnak, Sfusato citromnak vagy Sorrento citromnak nevezik.
Fa jellemzői
A növény tövis nélküli, átlagos erejű, lendületes növekedésű, nagy, hosszúkás levelekkel.
A Santa Teresa citrom elliptikus termése átlagos méretű, halványsárga. A gyümölcs héja átlagos vastagságú, magas illóolaj-tartalommal, mély olajmirigyekkel rendelkezik, amelyek kifejezetten intenzív citrusaromát szabadítanak fel. A szár vége lekerekített és elkeskenyedő, jellegzetes a kiemelkedő mammilla.
Halványsárga húsa nagyon lédús, kevés magot tartalmaz. A Santa Teresa citromnak gazdag citrom íze van, amely magas savtartalmú, enyhe édességgel.
Gyümölcs jellemzői, felhasználása
A Santa Teresa citrom kiváló C-vitamin- és folsavforrás. Kálium-, magnézium-, foszfor- és kalciumforrás. A Santa Teresa citrom kiváló antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik a C-vitamin és a limonin vegyület kombinációjával.
A Santa Teresa citrom héját és levét nyersen és főzve egyaránt használják. Olaszországban a héját hagyományosan szardellával vagy kardhallal párosítják, és a levét gyakran használják az ecet helyettesítésére öntetekben és pácokban. Az illatos héjat csíkokban vagy darabokban kandírozzuk és megszórjuk cukorral. A héja hozzáadható levesekhez, szószokhoz, hal- és szárnyasételekhez, süteményekhez, muffinokhoz és pogácsákhoz egyaránt. A gyümölcslé italokhoz és fagyasztott desszertekhez használható. A Santa Teresa citrom jól tárolható, és szobahőmérsékleten akár két hétig is eltartható. Ha hűtőbe tesszük őket akár egy hónapig is elállnak.
A Santa Teresa citromot Olaszországban limoncello készítésére használják. Akkor szüretelik, amikor a gyümölcsök zöldből sárgává válnak. Az aromás, olajban gazdag héjat leválasztják a gyümölcshúsról, és hosszú ideig alkoholban áztatják. Gyakran aperitifként szolgálják fel étkezés után, hogy segítse az emésztést. A limoncello készítésének gyakorlata az ókori Olaszországból származik, bár vita folyik arról, hogy pontosan hol és ki kezdte el készíteni. A likőr eredetére vonatkozó elméletek közé tartoznak a kolostorok szerzetesei, a hideg és a skorbut elűzésében reménykedő halászok, valamint néhány nemesi család, akik egy pohár limoncellóval fogadták a látogatókat.
Egyéb információ
A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!