Paraméterek
Aktuális növénymagasság cseréppel együtt | 140 cm |
Élőhely | Napos |
Termékleírás
Avocado 'Ettinger' - fa
Az Ettinger avokádó a leginkább hideg- és szélálló fajta, amelyet ma Izraelben kereskedelemben termesztenek.
Az Ettinger avokádó a Fuerte avokádóhoz hasonló, körte alakú, sima, vékony, élénkzöld héjú, amely nem hámlik könnyen, húsa halványzöld.
Az Ettinger avokádó enyhe ízű és alacsonyabb olajtartalmú, mint más fajták, a gyümölcsök átlagosan 280-560 gr méretűek. Belső húsuk, mint szinte minden más típus, nagy magot és üreget tartalmaz, amely a gyümölcs tömegének tíz-huszonöt százalékát teszi ki.
Az Ettinger avokádófa nagyon erőteljes, és jó gyümölcstermőként gyakran a legjövedelmezőbb fajta a gyümölcsösök közül. A fa függőlegesen növekszik, alig terjed, és ugyanaz a tendencia, mint a Fuerte fajtánál, hogy néha mag nélküli gyümölcsöket, úgynevezett „cuke”-kat hozzon létre, amelyeket betakarítanak és koktél avokádóként értékesítenek.
Az avokádó három fő fajtája a mexikói, a nyugat-indiai és a guatemalai, az Ettinger avokádó mexikói és guatemalai fajtáiból származik. A legtöbb gyümölccsel ellentétben az avokádó azon kevesek közé tartozik, amelyek nem érnek be a fán, így a termelők több hónapig is a fán tarthatják az érett gyümölcsöt, így jobban ellenőrizhető a betakarítás mennyisége.
Az Ettinger avokádó egy B típusú avokádó, amelyet túlnyomórészt Izraelben termesztenek. Az avokádót tudományosan Persea americana Mill. néven ismerik, amely a Lauraceae család tagja, és botanikailag a bogyók közé sorolják, bőrszerű héjjal, ehető, sima textúrájú hússal és nagy, ehetetlen központi maggal. Az avokádófajtákat továbbá A vagy B típusúként azonosítják. Gyakori tévhit, hogy ezek olyan hím- és nőivarú növényeket jelölnek, amelyeket együtt kell ültetni a sikeres beporzáshoz, amikor valójában az egyes avokádóvirágok életciklusára utalnak. Valójában minden avokádóvirág hím és nőstény is a napi virágzás különböző pontjain, ami lehetővé teszi, hogy az enyhe éghajlaton termesztett avokádófák termékenyek legyenek anélkül, hogy egy másik fa beporzóként működne.
Az A típusú avokádófajták virágai nőstényként nyílnak az első reggel, és aznap délután bezáródnak. Másnap délután a virágok hímként újra kinyílnak, néhány órára virágport hullatnak, majd újra bezáródnak.
A B típusú fajták a zárás előtti első nap délutánján nőstényként, majd másnap reggel hímként nyílnak újra. Úgy gondolják, hogy az avokádó virágzási viselkedése elősegíti a keresztbeporzást, mivel az egyes virágok hím és nőstény fázisai különböző időpontokban fordulnak elő. Azt is tartják, hogy az egymást kiegészítő virágtípusok egymásba ültetése növelheti a terméshozamot a virágpor elérhetővé tételével. Majd másnap reggel hímként nyitja ki újra.
Az avokádó közel húsz nélkülözhetetlen tápanyagot biztosít, beleértve a rostot, a káliumot, az E-vitamint, a B-vitaminokat és a folsavat. "Tápanyag-növelőként" is működnek, mivel lehetővé teszik a szervezet számára, hogy több zsírban oldódó tápanyagot, például alfa- és béta-karotint és luteint szívjon fel az avokádóval együtt fogyasztott élelmiszerekben.
Egyéb információ
A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!