Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
avocado

Avocado 'Fuerte' - fa

Kiszerelés
cserép ø 16 cm
19.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: 6 db raktáron
Várható szállítás: 2023. szeptember 26.
Avocado 'Fuerte' - fa 16 cm-es cserépben, 140 cm magasságú méretben megvásárolható kertészet webshopunkban.
Nem értékelt

Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Paraméterek

Aktuális növénymagasság cseréppel együtt 140 cm
Élőhely Napos

Termékleírás

Avocado 'Fuerte' - fa


Hass előtt a Fuerte volt az ipari standard avokádó Kaliforniában. A Fuerte, mint a Hass, éretlen állapotban zöld. A Hass-szal ellentétben a Fuerte teljesen érett és érett állapotban is zöld. Hass előtt az avokádó legnagyobb kínálata zöld héjú volt.

A Fuerte a mexikói és guatemalai típus hibridje (Schnell és mtsai. 2003, műholdjelzőkön megerősítve). Az anyai szülőfát mexikóinak hitték. A fuerte hűvös hőmérséklettűrő, vékony bőrű, ánizs illatú levelei (zúzott állapotban), mindez mexikói jellemző. A kiváló húsminőséget a guatemalai avokádóra jellemzőnek tekintik.

A Fuerte avokádó fa egy hidegálló (avokádóhoz képest) válogatás mexikói és guatemalai típusú avokádók keresztezéséből. A Fuerte nagyon jó étkezési minőségű téli és tavaszi gyümölcs, májustól novemberig (általában) csodálatosan virágzik, de a Fuerte-nek magas a téli hőmérséklet-igénye a terméskötéshez. Hűvösebb helyeken és hűvösebb években nagyon kevés vagy egyáltalán nem terem gyümölcsöt, bár számos apró, gyengén érő mag nélküli "cukort" teremhet. "B" virágtípus. A korán érő gyümölcsök sokkal jobbak, mint a Hass júliusi korai érésű gyümölcsei.

Jellemzése


Ez a B-típusú avokádó nemcsak az A-típusú fajták, például a 'Hass' és a 'Wurtz' beporzását javítja, hanem saját maga is finom körte alakú gyümölcsöket hoz téltől tavaszig. A gyakran a legízletesebb avokádóként emlegetett „Fuerte” hidegtűrő, és a fagyos hőmérséklet túléléséről kapta a nevét. Könnyen hámozható gyümölcsökkel a betakarítás ciklikus lehet, minden második évben jól termő, de megéri várni. Oltva.

Bő termést hoz, feltéve, hogy megfelelő vízelvezetést és védelmet kap a szélsőséges hőségtől, széltől és fagytól, különösen fiatalon. Helyezze a fákat védve a forró délutáni napsütéstől, és éjszakára takarja le, ha fagy várható, amíg a fa fiatal. Az dézsák egyszerűen áthelyezhetők egy védettebb helyre. A talajnak gazdagnak kell lennie szerves anyagokban, és jó vízáteresztőnek kell lennie. Előnyös pH-tartományuk a semlegestől az enyhén savasig, így az 5,5-7 közötti pH-érték megfelelő. Az avokádók közül a legnagyobbak közel 10 méteresre is megnőhetnek, ha metszetlenül hagyják, de minden fajta kezelhetőbb 3 m-en tartható, ami sokkal könnyebbé teszi a hálózást és a betakarítást. Trágyázza meg az avokádót 2-3 alkalommal novembertől márciusig, kiegyensúlyozott, granulált komplett műtrágyával és öntözze jól. A melegebb hónapokban talajtakarja a gyökérzónát, mivel az avokádónak sekély rostos gyökérrendszere van, és kerülje a lombkorona csepegtető vonalán belüli művelést. A cserepes avokádót minden évszakban fokozatosan kell beültetni, miközben a fa prémium keverékkel és a melegebb hónapokban folyékony trágyázással növekszik. Az avokádók szomjas növények, és melegebb időben, illetve cserépben rendszeres öntözést igényelnek. A nádgyökérre oltva a fák 4 év után, jó körülmények között termést hoznak, és a fa érésével párhuzamosan nő a betakarítás. Az A típusú avokádók részben öntermékenyek a déli területeken, de a B típus előnyösebb, ha van hely.

A termés tojásdad (tompán ovális alakú, nem olyan széles a szár végén), bár bizonyos éghajlati viszonyok között a nyak meglehetősen keskeny lehet. A gyümölcs tömege körülbelül 250 és 450 gramm között mozog (a kereskedelmi forgalomban a „nagy” minőségű Hass 340 gramm vagy több). Emiatt a gyümölcs mérete kicsitől nagyig terjed (a Hasshoz képest).

A héj színe zöld, sok apró sárga pöttyökkel, amelyek éréskor kissé tompább zöldre válnak. A héj viszonylag sima, vékony és hajlékony (bár vastagabb, mint sok mexikói fajta), és nem tapad az alatta lévő húshoz, így jól hámlik - ez a fogyasztó számára fontos tulajdonság. De mivel a héj vékony, gyakran a bazális vége körül hasad, többnyire vízszintes síkban. A gyümölcs alsó részét gyakran rothadó gombák ( anthracnose ) fertőzik meg), aminek következtében a bőr elfeketedik, és a hús ezen a területen "kikapcsol".

A mag általában közepesen nagy, általában tompán kúp alakú, de a hosszabb, „nyakosabb” termésben hegyes-kúpos (lehet, hogy meleg termesztési körülmények között gyakoribb). A mag szorosan a gyümölcsben van (nem zörög, amikor a gyümölcsöt megrázzuk), de még mindig tisztán elválik a hústól. A mag a teljes gyümölcstérfogat körülbelül 15%-át teszi ki.

Húsa halványsárga, nagyon jó olajtartalmú. Az olajtartalom az érettség függvényében változik, de 12% és 22% között van. Húsa sima és vajas, gazdag ízű. A teljesen érett gyümölcs általános étkezési minősége kiváló. A húsban viszonylag kevés rost található.

Az éretten, de keményen szedett, egészséges gyümölcsök nem zúzódnak a kezelés során, és általában nincsenek annyira kitéve a belső rothadásnak és hasonlóknak, mint Hass. Ez egy fontos oka annak, hogy korábban Kaliforniában kereskedelmi forgalomba hozott avokádófajtaként dominált – szállítható és jó állapotban érkezhet meg, és túl sok romlás nélkül érik a boltokba. A fuertét 5oC-nál nem alacsonyabb hőmérsékleten kell hűteni, ellenkező esetben barna vagy fekete hidegkárosítási foltok jelennek meg a bőrön. (A legtöbb háztartási hűtőszekrényt valószínűleg 4oC körüli hőmérsékletre állítják be, és így hidegkárosodás alakulhat ki.) Túl hidegen tárolva a hús is szürkéssé válhat. A hús szürkülése általában nem befolyásolja az étkezési minőséget, de vizuálisan „elriasztó”. Az érett gyümölcs szobahőmérsékleten a fáról való leszedéstől számított 7-14 napon belül érik.

Hogyan állapítható meg, hogy egy Fuerte gyümölcs érett, mivel a Hass-szal ellentétben nem válik lilásfeketévé érett állapotban? Nos, a fáról leszedett gyümölcs kemény, mint a szikla. Ha van egy kis "puha érzet", amikor egy kis enyhe nyomást gyakorolunk a gyümölcsre, akkor már fogyasztható. Valójában könnyű megmondani, mikor érett, mert bőrszerű, hajlékony héja van – ellentétben Hass vastagabb, „törékenyebb” héjával. Mint mindig, egy papírzacskóba tett érett alma vagy banán (a műanyag zacskó túlságosan "meleg") a frissen szedett gyümölccsnél felgyorsítja az érési folyamatot.  A Fuerte fa erőteljes, széles és szétterülő, ami kifejezetten hátrányos. A fuerte az egyik leghidegtűrőbb avokádófa.

A Fuerte virágai bőséges mennyiségű pollent termelnek, és jó pollenképző fajta a Hass számára

Egyéb információ


A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!

Forrás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.