Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Krétai datolyapálma - Phoenix theophrasti

Kiszerelés
cserép ø 19 cm
4.490 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Előrendelhető
Várható szállítás: 2023. szeptember 26.
Krétai datolyapálma - Phoenix theophrasti 19 cm-es cserépben, 50 cm magasságú méretben megvásárolható kertészet webshopunkban.
(3)

Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Paraméterek

Aktuális növénymagasság cseréppel együtt 50 cm
Fagytűrése -10°C
Élőhely Napos
Növekedési tulajdonság Egyenes
Fő szezon (rendelkezésre állás) Egész évben

Termékleírás

Krétai datolyapálma - Phoenix theophrasti


A krétai datolyapálma (Phoenix theophrasti) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a pálmavirágúak (Arecales) rendjébe, ezen belül a pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó faj.

Az európai törpepálma (Chamaerops humilis) mellett az egyetlen, Európa kontinentális területén őshonos pálma, melynek őshazája elsősorban Kréta és néhány más sziget, de a Peloponnésszoszi félszigeten és Törökország délnyugati részén is megtalálták kisebb állományait. A korábban sokkal szélesebb körben elterjedt pálmának a görög szárazföldön az utolsó természetes előfordulása egy 10 fából álló csoport Epidaurosznál! Törökországnak egyébként az egyetlen őshonos pálmája!

Származása


A Földközi-tenger keleti medencéjében honos, de rendkívül korlátozott elterjedésű. Kréta szigetén és más környező szigeteken, valamint Törökország délnyugati részén, a Datça és Bodrum félszigeteken található meg. Kréta szigetének északkeleti részén levő Vai üdülőtelepülésnél található Európa legnagyobb természetes pálmaerdeje, amelyet nagyrészt a krétai datolyapálma alkot. A lószőrpálma (Chamaerops humilis) mellett a másik Európában természetes előfordulású pálmafaj.

Megjelenése


A Phoenix theophrastii nagyon hasonlít a Phoenix dactyliferához, de annál kisebb termetű és zömökebb, levélüstökei sokkal dúsabbak, mutatósabbak!

A datolyapálma mellett a Phoenix nemzetség másik faja, melynek termései ehetők, bár a P. theophrastii gyümölcse sokkal rostosabb, húsa vékonyabb, íze gyengébb, mint a P. dactyliferáé, így az élőhelyén élő népcsoportokon kívül más nem fogyasztja.

Közepes méretű pálma, de akár 15 méter magasra is megnőhet. A szürkés zöld levelei sűrű koronát alkotnak. Tüskés szárú alapi részei rombusz alakú mintázatot mutatnak. Hasonlóan a többi datolyapálmához, e faj levélszárnyai is V alakban összehajtottak és a levélkék kihegyezett csúcsúak. A levelek hossza elérheti a 2-3 métert is. Virágzáskor halvány krémszínű virágok tömege jelenik meg a levelek közül. Csonthéjas termésű gyümölcse sárgás barna színű, ovális alakú (1,5 centiméter hosszú és 1 centiméter átmérőjű), egy magot tartalmaz. Sovány húsú termése ehető, de mezőgazdasági jelentősége elenyésző.

Életmódja


Világos, meleg környezetet igényel, télen is ha tehetjük 10 - 15 ºC-on tartsuk. Rendszeresen öntözzük, tavasztól őszig tápoldatozzuk. 

Fagytűrése -5°C idősebb egyedek akár -10°C

Egyéb információ


A terméket ábrázoló kép a növény fejlődésének egy lehetséges példáját mutatja be. Kérjük, vegye figyelembe a termékleírásban adott tájékoztatást.
A növények fogyasztásra nem alkalmasak.
A termék rendelkezésre állása adott esetben eltérhet az áruházban a szállítási információban megjelölt adatoktól!

Vélemények

5.00
3 értékelés
(3)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 12. 06.
Nagyon szép kis pálma.
|
2022. 09. 20.
5*-bol 7*-ot adoka termekre, kiszolgalasra, gyorsasagra, marketingre, ar-ertek aranyra!!!! Le a kalappal!!!
|
2022. 09. 06.
Teljesen épen és sértetlenül érkezett meg hozzám futárral. Nagyon szép pálma. Élőben még szebb is, mint a fotókon. Teljes mértékben elégedett vagyok a rendeléssel.